UE, nou plan pentru Ucraina în lupta cu Rusia. Ce au decis miniştrii Apărării

de: Cătălina Burghelea
30 08. 2022

Miniştrii Apărării din Uniunea Europeană transmit că au ajuns la un acord necesar începerii demersurilor pentru crearea unei misiuni de asistenţă militară în Ucraina, susține Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, potrivit Reuters.

UE se pregătește pentru o misiune de asistență militară în Ucraina

Miniștrii Apărării din Uniunea Europeană au convenit să înceapă lucrările necesare pentru înființarea unei misiuni de asistență militară a UE pentru Ucraina, a declarat înaltul diplomat al blocului, Josep Borrell.

„Sunt în pregătire multe iniţiative de instruire, însă nevoile sunt enorme şi trebuie să asigurăm coerenţa acestor eforturii”, a spus Borrell după o reuniune a miniştrilor europeni ai apărării la Praga, Cehia deţinând preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

„Pot spune că toate statele membre sunt de acord în mod clar asupra acestui lucru şi asupra începerii demersurilor necesare pentru a defini parametrii pentru o misiune de asistenţă militară pentru Ucraina”, a completat şeful diplomaţiei europene.

Antrenamente anunțate de Uniunea Europeană

Săptămâna trecută, oficialul european precizase că UE desfăşoară „misiuni de antrenament militar pe lângă armatele ţărilor cu care cooperează”: „Un război care durează şi care pare că urmează să dureze necesită un efort nu doar în termeni de furnizare de echipament, dar şi de antrenament şi asistenţă pentru organizarea armatei”.

Tensiuni maxime în Rusia privind vizele cetățenilor săi

De asemenea, Ministerele Afacerilor Externe din UE, aflate la Praga, vor să înăsprească eliberarea de vize pentru ruși, dar Germania și Franța se opun. Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat apelurile unor lideri europeni pentru interzicerea vizelor pentru turiștii ruși, declarând că propunerile sunt „iraționale” și reprezintă cea mai recentă manifestare a agendei anti-ruse a Occidentului.

„Nu cred că tăierea relației cu populația civilă rusă va ajuta și nu cred că această idee va avea unanimitatea necesară”, a declarat Borrell. „Cred că trebuie să revizuim modul în care unii ruși obțin viză. Trebuie să fim mai selectivi. Dar nu sunt în favoarea opririi livrării de vize tuturor rușilor”, a conchis șeful politicii externe a UE.

La 24 februarie 2022, Vladimir Putin a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova spune că este vorba despre o „operaţiune militară specială” de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din Donbas. Ca să se poată apăra, Kievul își pune baza pe livrările de armament greu dinspre Occident.